onsdag den 1. juni 2022

Vor Frue af Mariupol

Mariupol
Byen Mariupol har vi lært at kende siden februar i år, hvor den russiske invasion af Ukraine begyndte, men Mariupol er også kendt for noget helt andet, nemlig en ikon af Guds Moder.
    Mariupol er en strategisk beliggende havneby ved Azovhavet, og det er derfor, at den er så omstridt. En indtagelse af byen vil nemlig praktisk talt afskære Ukraine fra adgangen til både Azovhavet og Krim-halvøen.
    Byens navn, Mariupol, på græsk Μαριούπολη og på ukrainsk Маріуполь, betyder "Marias by". Der er stadig uenighed om oprindelsen til navnet. Nogle siger, at den er opkaldt efter Jomfru Maria, mens andre hævder at den er opkaldt efter zar Paul I's hustru Maria Fedorovna (1759-1828).
    Grunden til at byen også har et græsk navn, er at der i århundreder har været grækere på Krim og i det sydlige Ukraine. Græske købmænd var aktive i Sortehavsområdet og sendte varer til Rumænien, Bulgarien, Ukraine og Tyrkiet.

En helligdom i Mariupol
I en af byens største ortodokse kirker, Den hellige Treenigheds kirke, findes en særlig ikon, der kaldes Vor Frue af Mariupol. Ikonen viser Jomfru Maria med Jesusbarnet på armen. Jomfru Maria bøjer sit hoved ned mod Jesusbarnet og ser på beskueren imens hun peger på Ham der er Vejen til frelse. Den type ikoner kaldes i østkirken Hodegetria - Hun, der viser vejen.
    Legenden siger, at ikonen for mange århundreder siden, kom til Mariupol fra Krimhalvøen, hvor en ung hyrde, Mikhail, vandrede med en stor flok kvæg. Han kom til at drive sin flok ind i en dyb, stejl kløft og kunne ikke finde en vej ud. Pludselig så hyrden en stor ikon af Vor Frue på en klippe og et lys, der brændte ved siden af. Efter lidt tid fandt han en nem vej ud af kløften og reddede sin hjord.
    Man byggede efterfølgende et lille kapel på klippen, hvor ikonen var fundet. Herefter kom en tid, hvor nogle muslimer hærgede i området, og ikonen blev gemt væk i en tønde og forsvandt. I det 18. århundrede blev ikonen fundet i Mariupol og er i dag æret af både katolikker og ortodokse. At bede til Vor Frue af Mariupol har bragt mange lindring og ikke mindst mirakler i krigstider.

Bøn til Vor Frue af Mariupol
Mange, mange troende beder dag og nat for det ukrainske folk og for Ruslands omvendelse. Denne bøn for det russiske folk stammer tilbage til åbenbaringen den 13. juli 1917 i Fatima, hvor Jomfru Maria bad hyrdebørnene dér om bøn for Ruslands omvendelse.
    Den 13. marts bad pave Frans for, at Mariupol måtte gå fri af flere af krigens ødelæggelser. Han sagde, at Marias by var blevet gjort til martyr med alle dens uskyldige og forsvarsløse ofre for barbariske og grundløse angreb. Og den 25. marts indviede han ved en ceremoni i Peterskirken hele menneskeheden, og især Rusland og Ukraine, til Marias rene hjerte. Han udtrykte sin tillid til Jomfru Maria midt i den grusomme og meningsløse krig.
    Under denne krig, som under så mange før den, lægger mange både ukrainere og russere deres liv i Guds hænder og beder til Vor Frue af Mariupol, idet de siger til hinanden, at det er Vor Frue, der viser Vejen

Akathistos-hymner i østkirken
Akathistos betyder bogstaveligt "ikke-siddende" og er en hymne til helgener, hellige personer eller begivenheder. De er en elsket del af østkirkens liturgi.


Akathistos-hymne til Vor Frue af Mariupol
Velsignede forbeder for landet ved Azovhavet og for byen Mariupol.
Du er sundhed og renhed i den rette tro hos alle, der når dig med deres bøn,
Hellige Moder, bed Kristus om udfrielse fra hver en lidelse og om vor sjæls frelse.

Fryd dig, hellige Guds Moder og Dronning, vor utrættelige forbeder.
Fryd dig, du rene vejviser, som viser vejen til frelse.
Fryd dig, o nådefulde, idet du beder Herren at udgyde sin nåde over os.
Fryd dig, rene Himmel, fyldt med Guds Ånds renhed.
Fryd dig, o barmhjertige, som nådigt beskytter os mod lidelse.
Fryd dig, klareste stjerne, som viser vejen til Sandhedens Sol.
Glæd dig, velsignede Jomfru, Guds Moder, Mariupols ære og vor forbeder.
Uddrag af en Akathistos-hymne til Vor Frue af Mariupol.




Susanne Viby, OCDS
Kilde: internettet: https://aleteia.org

Ingen kommentarer:

Send en kommentar