lørdag den 1. juni 2024

Den hellige Kjeld af Viborg

Viborg har deres egen værnehelgen, den hellige Kjeld, der er en af de få kanoniserede danske helgener. Han var kannik ved Viborg domkirke i 1100-tallet. Hans levnedsbeskrivelse og beretninger om undere og mirakler blev nedskrevet af en af hans elever, Matthæus.  

En gudsfrygtig dreng
Kjeld blev født omkring år 1100 i en fornem familie, der havde en gård i den lille by Venninge udenfor Randers. Hans mor lærte ham at læse og skrive og det blev bestemt, at den gudsfrygtige dreng skulle have et kirkeligt liv. Han var velbegavet og fik en videre uddannelse, sandsynligvis i udlandet. Han levede efter evangelierne og Jesu ord: ”Den, der ikke giver afkald på alt, hvad han ejer, kan ikke være min discipel”. Derfor besluttede han at opgive ikke blot sit gods, men også sig selv for at følge Kristus.

Hos kannikerne ved Viborg domkirke
Biskop Eskil i Viborg hørte om den fromme unge mand og indbød ham i 1120 til at blive optaget hos kannikerne (præsterne) ved Viborg domkirke.  Hos dem ville biskoppen indføre Augustins regel, som blev udbredt hos kannikerne i Danmark i de år, og han tænkte, at den sagtmodige Kjeld kunne inspirere brødrene til et frommere og mere regelbundet præsteliv.
    Kjeld blev sat til at undervise drengene ved domkirkens skole, den senere katedralskole, og han blev en afholdt læremester. Præsterne lærte ham latin og liturgi og han blev præsteviet. Kjeld var et omsorgsfuldt, barmhjertigt og gavmildt menneske. Han gav, hvad han kunne til de fattige og nødlidende, og det var ofte mere end, hvad de andre kanniker syntes var rimeligt.

Valgt til provst
I de år var der uro i Danmark. Magtkampe mellem konge og stormænd prægede landet og Knud Lavard blev myrdet i 1131. Året efter blev biskop Eskil myrdet under en messe i Sankt Margrethe kirke i Viborg, sandsynligvis fordi han havde en alliance med kongen. Viborg fik nu en ny biskop, Sven, og en ny provst, Villo, blev ansat.  Efter hans død, nogle år efter, valgte kannikerne Kjeld som provst, selvom de ikke var helt tilfredse med ham. Kjeld måtte overtales med bønner og han adlød.
    Som provst forsatte han sit sagtmodige arbejde blandt de mange fattige, og folk kom til for at få hjælp og forbøn.
    En beretning om Kjelds hellige væsen fortæller om dengang, der opstod en kraftig ildebrand i byen, og Kjeld løb op i domkirkens tårn, hvor han inderligt bad Gud om hjælp. På mirakuløs vis dæmpedes brandens rasen.

Dramatisk rejse til Lund
Mens Danmark var i borgerkrig i 1130’erne drog Kjeld til et kirkemøde ved ærkesædet i Lund for at mægle mellem de stridende parter.  Undervejs blev han taget til fange af venderne, det fjendtlige folk ved østersøkysterne, og udplyndret. Han blev med Guds hjælp løskøbt af en præst og vendte tilbage til Viborg.  Kjeld insisterede på at rejse til Lund igen for at bede de stridende parter om at enes. Det lykkedes, og da Kjeld ville rejse hjem igen, fik han gaver af kongen og ærkebiskoppen, som erstatning for det, han havde fået stjålet af venderne, en kostbar ring og meget guld.  
    På hjemvejen fik han i havnen øje på nogle fattige, som han gav ringen. Guldet fik han omsat til småpenge, som han kunne give til de fattig undervejs. Til sidst havde han ikke mere at give, men da han så en krøbling, der var nøgen og spedalsk, gav Kjeld ham sin kappe. Da Kjeld ville sørge for kørelejlighed til den syge, forsvandt manden for hans øjne, som var han et himmelsk væsen.

Mirakler i Aalborg
Af de skriftlige kilder fremgår det, at domkirken i Viborg modtog mange gaver. En stor del af dem bortgav provst Kjeld til de fattige, og det skabte så stor utilfredshed hos hans medbrødre, at de ønskede en anden provst. Kjeld måtte tåle deres fjendtlighed og bad om orlov. Han drog til Aalborg og virkede der som præst
    Hans hellige væsen blev kendt af mange og der opstod jærtegn omkring ham. Under en morgenmesse i kirken slukkedes de mange tællelys pludseligt, mens han var ved at oplæse bibelteksten, og kirkerummet lå hen i mørke. Kjeld forsatte læsningen og så blussede alle lysene op igen af sig selv. Menigheden var forbløffet.
 
Atter provst i Viborg
Mens Kjeld var præst i Aalborg, fik han den indskydelse at rejse til venderne og forsøge at omvende dem med Guds ord og dermed blive martyr i Guds rige.
   Han drog til fods på pilgrimsrejse til Rom, og forelagde pave Euginius III sit ærinde, men efter at have hørt Kjelds beretning om hans gerning derhjemme, overtalte paven ham i stedet til at vende hjem til Viborg og fortsætte sit arbejde som provst ved domkapitlet. Det skulle være en lektion i ydmyghed og lydighed for kannikerne, der ikke havde respekteret deres sagtmodige provst. Det var sikkert en stor skuffelse for Kjeld, men han var lydig mod paven.
    Paven skrev til kannikerne og bad dem genindsætte Kjeld som provst i ærbødighed. Det gjorde de, og Kjeld genoptog sit arbejde i lydighed og  nogenlunde fredeligt samarbejde med de andre. Han sørgede for at økonomien blev mere balanceret, så både brødrene og de fattige fik glæde af midlerne.

Kjelds salige død
Kjeld var kun provst i kort tid, før han blev syg, måske nedbrudt af den modstand han stadig mærkede fra medbrødrene. Da han blev svagere, bad han om at blive flyttet fra sit leje til kirken for at bede. Efter at han var blevet bragt tilbage til sit leje igen, talte han til alle omkring sig om sin forestående død og om skriftemålets, salvingens og alterets sakramente, som han nu havde behov for. Da han havde modtaget disse, befalede han sin sjæl i Herrens hånd og sov ind den 27. september 1150. Han blev gravsat i domkirken.

Undere ved graven

Kjeld havde allerede fået helgenstatus blandt folk inden sin død, så mange strømmede til hans grav. Snart efter begyndte der at ske undere ved graven. Optegnelser fortæller, at både børn og voksne, blinde, døvstumme, lamme og  spedalske blev helbredt, og folk, der var besat af onde ånder, blev befriet.
    Selvom en stor del af kannikerne stadig var imod Kjelds leveregler, måtte de erkende, at han var elsket af folket, og de begyndte at overveje, om Kirken kunne få gavn af de mange pilgrimme, der kunne lægge penge ved graven, hvis Kjeld fik helgenstatus.  


Helgenkåring
Det har sandsynligvis været Viborgs datidige biskop Niels, der tog initiativet til at få Kjeld helgenkåret. Der skulle skrives en levnedsberetning, Skt. Kjelds Levned, som blev færdig senest 1187. Derefter blev den godkendt af ærkebiskop Absalon i Lund og af kongen, der sendte indstillingen om saligkåringen til pave Clemens III i Rom.
    Han bad biskop Absalon undersøge beretningerne om underne ved Kjelds grav nærmere, og hvis biskop Absalon fandt beretningerne troværdige, skulle han kanonisere Kjeld og beslutte, hvornår og hvorledes han skulle fejres. Svaret vakte jubel i Viborg, og der blev lagt an til en stor kirke- og folkefest, der skulle afholdes i dagene omkring den 11. juli 1189. Denne særlige dag blev derefter regnet som helligdag i Viborg stift. Der blev skrevet liturgi til Skt. Kjelds messe og skrevet salmer til hans ære.
    Den 11. juli blev den hellige Kjelds knogler lagt i et smukt udført og forgyldt helgenskrin, ”Sankt Kjelds Ark”.  For at imødekomme de mange pilgrimme, byggede man et sidealter, Skt. Kelds kapel, hvor man hang skrinet op i en gylden kæde, så folk kunne se skrinet.
    I de følgende mange år blev skrinet taget ned og båret i procession i byen ved særlige lejligheder, når man skulle påkalde den hellige Kjelds hjælp.
    Den hellige. Kjeld blev stadig husket og æret op igennem århundrederne, og selv efter reformationen blev skrinet stadig opbevaret bag alteret. Men desværre gik det tabt ved en brand i 1726.

Indviet i den hellige Kjelds navn
Flere gader, pladser og kilder i Danmark er navngivet efter den hellige Kjeld; og ikke langt fra Viborg domkirke er den nyere katolske Skt. Kjelds kirke indviet til byens skytshelgen. I Viborg har man også Skt. Kjelds brønd. Den er et af de sidste stop på Skt. Kjelds pilgrimsrute der går fra Vor Frue Kirke i Aalborg til Viborg. Undervejs går man et stykke ad den gamle hærvej, hvor Kjeld efter al sandsynlighed har vandret.
    På Kjelds fødeegn ved Venninge findes en gammel helligkilde, der blev opkaldt efter den hellige Kjeld. Den har ifølge folkeminder helbredende vand, og  pilgrimme vandrer hvert år en tur igennem det livgivende vand.




Susanne Viby

Kilder:
Erling Agergaard, Sankt Kjeld af Viborg, en dansk helgen

og hans samtid. Viborg Pilgrimscentrum, 2015
Brian Patrick Mcguire, Glemte danske helgener. Jensen og Dalgaard, 2022
Internettet: Viborg Pilgrimscentrum. dk/kjelds-liv. Historien om Skt.Kjeld.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar