fredag den 8. september 2017

Rosenkransen og slaget ved Lepanto

Hvorfor kender vi egentlig oktober som rosenkransens måned og fejrer festen for vor Frue af rosenkransen den 7. oktober?

Det hele skyldes et søslag. Slaget ved Lepanto.
Den 7. oktober 1571 sejlede en kristen flåde, kendt som den hellige liga og sammensat af skibe fra mange steder, ud mod den meget større tyrkiske flåde for at kæmpe om Cypern og i det hele taget om flådemagten i Middelhavet. Slaget fandt sted ved Lepanto i Middelhavet.
Den kristne flåde var under ledelse af Don Juan af Østrig. Flåden var blevet organiseret og velsignet af pave Pius V. Inden flåden drog ud mod den frygtede tyrkiske flåde, bad alle rosenkransen sammen, og paven opfordrede også alle kristne til at bede rosenkransen dagligt for et heldigt udfald af slaget. Det utænkelige skete, og den kristne flåde vandt en overvældende sejr. 
 I Pius V's biografi fortælles det at han stod ved sit vindue og så mod øst. Så vendte han sig om og sagde: "Den kristne flåde har sejret", og græd af glæde. Det har givet ophav til en hel række billeder som dette, hvor man ser Pius V  se slaget fra vinduet. 

 Som følge af sejren blev den 7. oktober gjort til rosenkransens festdag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar